sobota, 17 grudnia 2011

Fast food- pizza na bardzo cieńkim spodzie


Kto powiedział, że sobota musi być nudna?! Oto dowód, że w gotowanie to świetna zabawa :D
Ostatni razem z przyjaciółko-współlokatorką Ewą wpadłyśmy na pomysł zrobiena pizzy. Pomysł jest, trzeba było tylko wcielić go w życie... a, że sobota jest dniem bezzajęciowym... całą naszą energię skupiłyśmy na dzisiejszym obiedzie...
Najgorzszy okazał się maraton po sklepach... strasznie wiało i o mało nas nie wywróciło... w sklepach zakupowe szaleństwo! ludzie zachowują się jak zwierzęta, przepychają, zastawiają drogę... a same sklepy kuszą słodyczami i świątecznymi produktami,  z już zakupionymi składnikami ruszyłyśmy w drogę powrotną... w domu odrazu zabrałyśmy się do pracy....
Już nie raz robiłyśmy razem pizzę, więc każda miała już przydzielone zadanie. Ewa zajeła się wyrabianiem ciasta, a ja smażeniem i krojeniem. Jako, że studenci nie posiadają wałka do ciasta trzeba było użyć zamiennika :D
 Obie jesteśmy zgodne co do tego, że najlepsza pizza jest na cieńkim cieście. Nasza pizza jest też całkiem dietetyczna. Bo jest i mąka pełnoziarnista i zottarella light. Więc spokojnie można się nią zajadać.
A teraz przepis

Pizza na bardzo cieńkim cieście

Ciasto
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki pszennej
1/3 kostki drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
1/2 łyżeczki soli

Sos do posmarowania pizzy
koncentrat pomidorowy
oregano, bazylia, czosnek, majeranek

Dodatki
szynka drobiowa
1/2 puszki kukurydzy
1 papryka
6 dużych pieczarek
1 łyżeczka oliwy
1 zotarrella light
oregano i bazylia





Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, połowy wody i pozostawić do wyrośniecia przykryte szmatką (20-25min).
Do mąki dodać sól, oliwę, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od rąk, a jego konsystencja będzie puszysta. Piekarnik włączyć na 200C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cieńko rozwałkować i przełożyć do blaszki. Palcami zagnieść brzegi. 
Pieczarki obrać i przesmażyć na łyżeczce oliwy, dorzucić paprykę i dusić do miękkości. Warzywa posypać odrobiną soli i pieprzu.
W miseczce połączyć przecier pomidorowy z przyprawami i rozsmarować na cieście. Wyłożyć dodatki według upodobań, na sam wierzch dać pokrojony ser i posypać przyprawami.
Piec ok. 20 min w temperaturze 200C.
Można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego






Ewa zajada się już pizzą :D

17 komentarzy

  1. Haha, to musiał być miły wieczór ;) Wspólne gotowanie zawsze sprawia, że potrawy są o wiele smaczniejsze! A już na pewno taka pizza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, te studenckie klimaty... wałek nie jest rzeczą konieczną jak widzę :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Amelia a po co komu wałek skoro jest butelka po winie lub piwie. Po co korkociąg skoro jest nóż i widelec. A dalej nie piszę coby nie kompromitować nacji studenckiej

    Siaśku apetyczna ta twoja pizza! :D mrrrr!
    Czyżby widziała butelkę po kadarce?:P
    PeeS Fajne masz spodenki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspólne pieczenie jest super! Taką pizzą i ja bym się z przyjemnością poczęstowała. :D
    Fajne masz spodenki! ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mam chęć na taką pizzę... narobiłaś mi smaku :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. narobiłam sobie wielkiej ochoty :) zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności. Uwielbiam domową pizzę. Ostatnio dostałam wałek do ciasta, ale nieraz pomagałam sobie butelką wina lub innego trunku ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Sylwio nadajesz się na studia! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna pizza i fajny wałek! Uwielbiam wspólne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hihi to tylko część asortymentu stoi tam na półeczce... reszta została niedawno wyrzucona :D
    :D trzba sobię po studencku radzić :D

    OdpowiedzUsuń
  11. student zawsze znajdzie na wszystko sposób.
    łączę się w doświadczeniach :D ja do wałkowania lubię butelkę po winie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gotowanie to zawsze najlepsza rozrywka, a pizza chrupiąca to najlepsza pizza :D

    OdpowiedzUsuń
  13. O, przypominam sobie, że czas najwyższy wypiec jakąś pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bosko! dodatki bardzo w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdybym tylko mogła jadłabym pizzę codziennie :) Twoja jest wyjątkowo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowa pizza jest najlepsza :) Wasza wygląda bardzo fajnie :) A odnośnie braku woka to polecam skorzystanie z innej głębszej patelni. Tylko po prostu mocno trzeba rozgrzać zarówno ją jak i tłuszcz przed rozpoczęciem smażenia :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP