środa, 14 grudnia 2011

Makaron, pieczarka, ser i brukselka

Dzisiaj środa, więc część tygodnia już za nami... dla mnie jest już prawie koniec nauki :D zajęcia tylko do środy to fajna sprawa :D Tak się zastanawiam czy iść na wykład z ekonomi?! hah
Jak już pewnie zauważyliście uwielbiam makaron :D Na słodko czy słono... w zupie, z sosem, w zapiekance... nieważne :D Tylko musi być duży... nie lubię nitek rosołowych :D mama ma ze mną problem :D bo zawsze musi mi ugotować jakiś inny hihi
Jestem także wielką fanką pieczarek... nie wyobrażam sobie pizzy bez nich. A co do pizzy to muszę zrobić w weekend :D
No i oczywiście brukselka! Świat byłby brzydszy bez niej:D
A ser topiony rozpływa się w ustach... co tu więcej trzeba?

Makaron z pieczarkami i brukselką w sosie serowo-sezamowym (1porcja)
60g ulubionego makaronu
4 duże pieczarki
1 łyżeczka oliwy
100g brukselki
1 łyżka sezamu
1 trójkącik serka topionego (u mnie szynkowy)
3 łyżki śmietanki z serka wiejskiego (mogą być 2 łyżki zwykłej śmietany)
przyprawy ( zioła prowansalski, pieprz, ziarenka smaku, Maggi)

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brukselke również gotujemy. Ja gotuję w jednym garnku, najpierw daję brukselkę, chwilę gotuję, a potem dodaję makaron. I nie brudzę dwóch garnków.
Na łyżeczce oliwy zrumieniamy pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy będą już miękkie dodajemy serek topiony i śmietankę z wieśniaka. Mieszamy na małym ogniu, żeby ser porządnie się rozpuścił. Dodajemy ugotowany makaron i brokuła, przyprawiamy. Chwilę mieszamy i zdejmujemy z gazu. Podajemy posypane sezamem.
Smacznego


10 komentarzy

  1. Fajne danie, bardzo lubię brukselkę (chyba wiem co dziś kupię w sklepie) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron z brukselką... Urzekło mnie to połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jest! Brukselka rządzi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też dziś rozmyślam o brukselce, którą - w przeciwieństwie do ekonomii - kocham bezgranicznie :))

    Może też po-pizzuję w weekend? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. I nie brudzę dwóch garnków- jakie to studenckie :D
    Uwielbiam serek topiony z makaronem <3

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne zestawienie, a najlepszy dodatek brukselki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Nabrałam ochoty na brukselkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię bardzo podobny, tylko z boczniakami i serem pleśniowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam makarony z sosami z serków topionych :) i również kocham brukselkę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis, akurat mam trochę brukselki i pieczarek i jak znajdę czas, to sobie taki makaron zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP