piątek, 13 stycznia 2012

Spaghetti z soczewicą i winem

Jeszcze tylko ten weekend i poniedziałek... i wolne! Tak w końcu! Ale jakie tam wolne, skoro od wtorku zaczynam praktykii w szpitalu? Ale jednak mam wolne od nauki! Chyba, że zawale egzamin z chemii i będę musiała się szykować do poprawki! ;( Oby nie!!!
Ostatnio zostało trochę wina i wykorzystałam je do obiadu! Okazało się na prawdę pyszne!! Wino daje delikatny aromat. Zdecydowanie polecam dla smakoszy tego trunku, ale też dla chcących urozmaicić swoje obiady... Myślę, że zasmakuje wszystkim... A wina też dużo tam nie ma, więc wszyscy mogą się smakować tym...



Spaghetti z soczewicą i winem (1porcja)

50g makaronu
1 mała pierś z kurczaka
1 pomidor
2 łyżki soczewicy zielonej
50ml wina półsłodkiego
1/2 cebuli
5cm pora
przyprawy
1 łyżeczka oliwy

Makaron gotujemy al dente. Soczewicę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, odkładamy na 20min. Na oliwie zrumieniamy cebulkę i dodajemy bardzo drobną pokrojoną pierś z kurczaka. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki i kroimy. Kiedy mięso zmięknie dodajemy pomidora. Dodajemy soczewicę. Podlewamy winem. Na koniec kroimy bardzo cieńko pora i chwilę dusimy. Przyprawiamy do smaku. Posypujemy bazylią i oregano.
Smacznego


13 komentarzy

  1. Wygląda super. :D

    Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam soczewicy.

    OdpowiedzUsuń
  2. z winem? jeszcze nie jadłam takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pychotaa!
    A co do wina widziałaś na kwejku te misie żelkowe w alkoholu? :D Ciekawe czy są dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nie miałam okazji spróbować soczewicy :P
    Podoba mi się takie spaghetti :D

    OdpowiedzUsuń
  5. aaa jestem za głodna aby oglądac mój ukochany makaron:<

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię spaghetti z soczewicą i lubię z winem, ale nigdy nie połączyłam tych dwóch dań ;) a szkoda, bo brzmi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z początku myślałam, że to bolognese ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa propozycja podania spaghetti :)
    Mnie się dopiero zaczynają egzaminy i praktyki też muszę odbyć. Na razie nie mam co myśleć o wolnym :(

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne połączenie, przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nawet nie mów, że nie zdasz! wierzę w Ciebie :)
    wina jeszcze nie próbowałam używać w kuchni, ale słyszałam już, że smacznie. zawsze można trochę dodać do obiadu, a resztę wypić już przy jedzeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. już po pierwszej, a ja bym z chęcią rzuciłabym się na talerz takiego spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP