poniedziałek, 27 lutego 2012

Orzechowy placek owsiany


Próbuję zmusić się do nauki słówek na angielski, ale mi nie idzie. Ciągle coś mnie rozprasza i mówię sobie, że jutro w autobusie będę miała na to ponad 5godzin haha 
Na śniadanko zafundowałam sobie takiego o to placucha. Jego przygotowanie zaczęłam już wczoraj, ale myślę, że zamiast zostawiać płatki na noc można je ugotować po prostu lub zalać wrzątkiem i zostawić na parę minut. Placek jest niezwykle sycący i delikatnie orzechowy. Zdecydowanie polecam!!


Orzechowy placek owsiany
2 + 2 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka otrębów pszennych
2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka (czubata) masła orzechowego
1/2 łyżeczki miodu
1/2 proszku do pieczenia
1 jajko
rodzynki
orzeszki ziemne
150ml mleka

2 łyżki płatków zalać mlekiem i dodać miód i zostawić na noc/ugotować. Do porządnie spęczniałej masy dodajemy resztę płatków, otręby, mąkę, jajka, masło i dodatki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy na rozgrzany teflon i smażymy po 5-7minut z każdej strony.
Smacznego


18 komentarzy

  1. Oj pamiętam jak się zajadałam takim placuszkiem ale bez dodatków :)
    Musiał być pyszny z tymi rodzinkami i orzechami :) A co to takiego z boku na talerzu? ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. taki placek to i ja bym zjadła :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie muszę spróbować ;d
    uwielbiam płatki owsiane i otręby ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie duże omleto-placuchy. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeśli płatki owsiane, to zapisuję koniecznie :) pyszne i sycące musiało być to śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hej, dodaj do akcji bo to fajne danie dla biegaczy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam orzechów.. Placuch wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki pyszny placek na pewno sprawił, że poranek był bardziej przyjemny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o jeeeej -masło orzechowe! już go lubię! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. placek super :)... tylko nie wiem co z tą cukinią :P

    OdpowiedzUsuń
  11. smażona cukinia jest świetna,często u mnie gości:) a ten placek owsiany musiał być genialny.Co do płatków owsianych to ja ostatnio robię tak,że rano zalewam je wrzątkiem,zostawiam pod przykryciem na parę minut a potem gotuję we wodzie albo mleku i dzięki temu,że je wcześniej wykąpię w tym wrzątku są o niebo lepsze a owsianka bardziej gęstka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak jest masło orzechowe, to już to kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Siaśka, napisz do mnie maila, bo chcę prywatnie pogadać, a nie widzę tu maila do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP