poniedziałek, 20 lutego 2012

Placki marchewkowo-ziemniaczane


 Zanim dodam kolejną słodkość która dosyć niedawno wyszła z piekarnika (i którą jestem wręcz zachwycona, zdradzę, że jest czekoladowa, no kto zgadnie co to :P?) dodaję pomysł na obiad.
Ostatnio mnie i przyjaciółkę naszła ochota na... placki ziemniaczane. Ale po takich tradycyjnych mój brzuch nie był by zadowolony więc postanowiłyśmy je zrobić w piekarniku. Ale i tak trafiłyśmy na przeszkody... w mieszkaniu był jeden ziemniak i co tu począć. A, więc "paczymy" na parapet, a tam marchewka... więc, do roboty!!!


Placki marchewkowo-ziemniaczane
1 duży ziemniak
2-3 marchewki
2 jajka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
przyprawy

Marchew i ziemniaka zetrzeć na dużych oczkach i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Formować zgrabne placki i kłaść na blaszce wyłożonej papierem. Piec 45min w temp 180stopni. 10min przed końcem delikatnie przewrócić je na drugi bok.
Podawać z sosem czosnkowym i ketchupem.




14 komentarzy

  1. super! zdrowsza wersja smażonych placków ziemniaczanych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:) ostatnio też piekłam w piekarniku!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha!
    ja miałam przedwczoraj ziemniaczane z sosikiem i kurczakiemxD
    napewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kiedyś podobne, pyszne były :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam takie pieczone ... dobre są ;d takie chrupiące ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite! ale tym czekoladowym cusiem mnie zaintrygowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super! choc mnie zawsze czy po plackach zmieniaczanych czy po latkes bardzo brzuch boli:(

    OdpowiedzUsuń
  8. ekstra pomysł. Do wypróbowania. U mnie pewnie tylko porcja ketchupu będzie większa :D.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak tak 'pacze' na te placki to się głodna robię. :D Fajny pomysł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam takie, tylko troszkę inny skład ;)
    Twoje wyglądają wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. łooo, jak ja dawno ich nie robiłam! dzięki

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy na pewno powinno iść aż 2 jajka? Zrobiłam je dzisiaj wg przepisu i mam ogromne wątpliwości. W innych przepisach na pieczone placki ziemniaczane widziałam 1 jajko na dużo więcej ziemniaków niż jeden duży. Z tej proporcji z placuszków w piekarniku wypłynęło dużo jajka poza placuszki, a całość miała intnesywny jajeczny zapach. Następnym razem spróbuję zmienić proporcje z jajek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dałam 2 jajka, ale były to małe jajka

      Usuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP