poniedziałek, 12 marca 2012

Kopytka- żytnie


Weekend już za nami. Dzisiaj rozpoczynamy nowy tydzień. Mówi się, że jaki początek tygodnia taka i cała reszta... mam nadzieję więc, że będziecie mieć udany dzień! Mój rozpoczął się od kolokwium... teraz obmyślam co zjadłabym na obiad, a na 5 idę do pracy.
Jem zdecydowanie za dużo makaronu. Dlatego próbuję to zmienić i wczoraj w sklepie nie kupiłam nowej paczki chociaż mam już końcówkę starego. Muszę jeść więcej kasz, ryżu no i ziemniaków. O których istnieniu prawie zapomniałam! Dlatego wczoraj na obiad były kopytka... Oczywiście nic nie pobije maminych kopytek... z gęstym sosikiem ahmmmm... ale te były również dobre. I oczywiście zdrowe. Bo z mąki żytniej. Smakiem różnią się delikatnie od tych pszennych, ale są wciąż niesamowicie dobre. Dla wszystkich kluskożerców...



Żytnie kopytka
0.5kg ziemniaków
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl mąki żytniej
1 jajko
szczypta soli

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia). Następnie za pomocą tłuczka robimy pure. Dodajemy jajko, sól i obie mąki i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdy rolujemy i tniemy na kawałki. W dużym rondlu zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kopytka wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 3-4min od wypłynięcia.
Smacznego

10 komentarzy

  1. Uwielbiam kopytka, wersja żytnia bardzo mi się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam... kopytka :D podoba mi się taka wersja :)))

    pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobne, są pyszne;). Naprawdę dałaś tylko o,5 szklanki mąki? Ja zawsze muszę dać dużo więcej, bo inaczej ciasto nie chce mi się lepić....

    OdpowiedzUsuń
  4. super wygląda, w razowej wersji jeszcze nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa jestem ich smaku! na kopytka już jakiś czas się czaję.

    OdpowiedzUsuń
  6. oj oj znow fajny przepis i znow czytam go "na glodno"....ehhhh

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam kiedyś kopytka z takich samych składników. Są genialne! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne, nigdy nie próbowałam żytnich kopytek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mm ciekawa propozycja, kopytka to jedne z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP