niedziela, 10 czerwca 2012

Chlebek bananowy


Siedzę i popijam ciepłą kawkę. Ukochane buty patrzą na mnie ze swojego kącika, ale pogoda jest okropna i nie sprzyja do biegów. Tym bardziej, że nie mam nigdzie asfaltowych ścieżek i musiałabym biegać w wielkim błocie. A raczej pływać. 
Ale, trzeba dać odpocząć mięśniom i taki weekend nic nie robienia dobrze im zrobi. a żeby kawka była smaczniejsza podgryzam do niej swój pierwszy chlebek bananowy! 
Tak, w końcu skusiłam się i ja na to cudo... I muszę przyznać, że smakowo jest bomba! Bardzo, bardzo smaczny. Ale nie jestem zadowolona z jego wyglądu. Wyszedł mi za płaski... wina zbyt dużej blaszki. Następnym razem /bo na pewno będzie i to prędko!/ zwiększę ilość składników. Ale, wygląd nic nie ujmuje se smaku. Zdecydowanie polecam!



Chlebek bananowy
3 duże banany
1 średnie jabłko
1 szkl mąki pszennej
1 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka (czubata) masła
2 jajka
50ml maślanki naturalnej
1/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Banany i jabłko obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zblendować na mus. Dodać cukier, masło, maślankę, jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Całość przelać do blaszki. Piec 50min w 180stopniach.




9 komentarzy

  1. szczerze mówiąc to nigdy nie jadłem,ale chyba czas wypróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  2. tak rustykalnie wyglada ;p

    a serio to klasyka gatunku ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi wspaniale smakować, uwielbiam chlebki bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam, ciekawi mnie dodatek jablka (:

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio też robiłam pierwszy raz, Twój też chętnie wypróbuję :) ej, nie czepiaj się jego aparycji, ma swój urok :) // pisemny angielski zaliczyłam, właśnie wróciłam z ustnego...zawaliłam!!! ale szczerze powiedziawszy, na razie mi to rybka, w czwartek niemiecki i chcę to zdać. buziaki :**

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jak robiłam kiedyś takich chlebek to ani odrobinę nie przypomniał twojego i wgl. mi nie wyszedł ale w smaku był okej;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny Ci wyszedł! Ja mój z 4 bananów robiłam i dosłodziłam 30g cukru, zjeść się nie dało :P Tylko mojej siostrze smakował :P

    OdpowiedzUsuń
  8. bo banany sie rozgniata widelcem a nie blenduje, wtedy nie jest taki plaski :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP