piątek, 1 czerwca 2012

Szparagi part1


Sesja zakończona! 3 egzaminy poszły świetnie... 4.5, 4.5 i 5. Gorzej z tym ostatnim, wyniki dopiero w przyszłym tygodniu, ale czuję, że zawaliłam. No cóż we wrześniu się poprawi. 
Tymczasem pakuję manatki. Zastanawiam się co wziąć na lato do domu... tak, bo to już! WAKACJE
Jutro położę się spać u siebie.











Razem z kumpelą pojechałyśmy na rynek Wielkopolski z zamiarem kupienia kilku ciekawych czekolad. Zakup został dokonany, ale przy okazji kupiła również szparagi... których nigdy nie jadłam.
Wylądowały w trzech posiłkach... dwa zaprezentuje wam tutaj, jeden już dzisiaj. Trzecim była pizza ze szparagami. 
Muszę powiedzieć, że to warzywo bardzo mi posmakowało. I już obiecałam tacie, że zrobię szparagi jak wrócę....



Fusilli w kremowym sosie ze szparagami
porcja makaronu
100g szynki drobiowej
6 szparagów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
szczypta gałki muszkatałowej
pieprz/sól

Makaron gotujemy al dente
Czosnek rozgniatamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy obrane i pokrojone szparagi. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 15min. Mąkę mieszam z mlekiem i przyprawami. Szynkę kroję i dorzucam do szparagów. Po chwili zalewam sosem i dodaję makaron. Mieszam na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Smacznego



9 komentarzy

  1. Bardzo lubię twoje pomysły i na pewno ten też wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. szparagi są pyszne, w każdej postaci!!:) no może pogoda nie jest iście wakacyjna, ale miłego odpoczynku, należy Ci się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję! Świetne wyniki. A co do ostatniego egzaminu, to trzeba być dobrej myśli :-) U mnie sesja jeszcze trwa.
    Wiesz, ja także nigdy nie jadłam szparagów. Muszę w końcu spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I mi też zrobisz, cooo? :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomite danie. Uwielbiam tego typu makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też dopiero w tym sezonie przekonałam się do szparagów, dania makaronowe z ich udziałem sa pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszczę wakacji!

    Szparagi bardzo lubię, jadłam już kilka tart z ich udziałem. A do makaronu też chętnie dorzucę, dzięki za pomysł :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazdroszczę zdanej sesji, moja jeszcze przede mna:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP