środa, 19 grudnia 2012

Pierogi drożdżowe ze szpinakiem





Święta! Już dzisiaj jadę do domu, żeby spędzić z moimi najbliższymi prawie 3 tygodnie! Święta-moje urodziny!-Sylwester. Oczywiście jeśli przetrwamy koniec świata :D
W tym roku przygotowanie świąt spada na mnie. Już dostałam zamówienie od taty na struclę makową.
A jeszcze przed świętami (chociaż na święta też można je podać) wstawiam przepis na drożdżowe pierożki ze szpinakiem.
Współlokatorce smakowały bardzo i mi też! Więc, polecam.
W wirtualnej kuchni gotowałam z Mirabelka  Iloną  Chantel Maggie  Paszczakiem  i Emmą 



Pierogi drożdżowe ze szpinakiem
1 szklanka mąki pszennej
1/2szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
20dag drożdży
1 łyżka masła roztopionego
100ml ciepłej wody
szczypta cukru
1 jajko
szczypta soli
farsz
200g szpinaku
50g ricotty
1 plaster sera żółtego
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
pieprz/sól
łyżeczka masła


Z łyżki mąki, ciepłej wody, cukru i rozkruszonych drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy go na 10min. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy masło, jajko, sól i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ok. 10 min. Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę w celu wyrośnięcia ciasta.
Cebulkę przyrumienić na maśle, dodać szpinak i udusić razem. Doprawić dodać ricottę i ser. Przestudzić.
Ciasto wałkować i szklanką wycinać koła. Nakładać farsz i skleić jak pierogi.
Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Przesmarować żółtkiem, opcjonalnie posypać sezamem/siemieniem. Piec ok. 25 min w 170stopniach.
Smacznego

14 komentarzy

  1. Jak szpinak to coś dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem szpinakoholikiem wiec zjadam je wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo! Kiedy mogę na nie wpaść? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo jaaa wyglądaja pysznie :D ale zgłodniałam :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie pierogi!
    I uwielbiam wirtualną kuchnię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne w sam raz do pracy. Podejrzewam, że na zimno też są bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam drożdżowe. Dziękuję, że mi o nich przypomniałaś :) A, i za wspólne lepienie w wirtualnej kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pierogi ze szpinakiem - pychotka ! super przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na dodanie ricotty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zachęcające te pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda ciekawie, skuszę się.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pierogi ze szpinakiem, choć pieczoenj odmiany nie jadłam ;p

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP