poniedziałek, 21 stycznia 2013

Suflet serowy



Nigdy wcześniej nie robiłam, ani nie jadłam sufletu.
To było pierwsze podejście.
Bardzo udane.
Na pewno wielokrotnie zagości na moim stole.
Puszysty i mięciutki.
Zjadłam na śniadanie z tostami z masłem.
Daje kopa na cały poranek.

Suflet serowy
50ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 jajko
30g sera żółtego
pieprz/sól
kasza manna i masło do wysmarowania kokilki

W małym rondelku rozpuszczamy masło z mąką. Chwilę smażymy i podlewamy mlekiem. Mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z gazu, dodajemy ser i przyprawy.
Białko ubijamy.
Po przestudzeniu beszamelu dodajemy żółtko.
Delikatnie wmieszać białko (nie ubijać za mocno).
Przełożyć do kokilki i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku nagrzanym do 200stopni przez 15minut.
Smacznego

17 komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. opadł troszeczkę, był jeszcze ładniejszy

      Usuń
  2. super jak na pierwszy raz, ja ubóstwiam suflety i robię często, polecam ci mój z kaszy gryczanej, imbirem i czekoladą <3

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja bym sobie zjadła suflet na słodko, o! Chociaż Twój też wygląda kusząco...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. w wytrawnej wersji sufletu jeszcze nie próbowałam, za to ostatnio robiłam twarogowy - na słodko. niemniej twoja propozycja zachęciła mnie do dalszych eksperymentów. (;

    OdpowiedzUsuń
  5. I za pierwszym razem wyszedł Ci taki puszysty? wow, pogratulować ;) ja się jakoś ciągle boję zabrać za suflet, najwyższy czas w końcu spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać
      nie wiedziałam, że to coś szczególnego
      :D
      Dzięki

      Usuń
  6. suflet pierwsza klasa, taki wyrośnięty!

    OdpowiedzUsuń
  7. jeszcze nigdy takiego nie jadłam i nie mam pojęcia, jak on może smakowac:( po powrocie do domu muszę koniecznie go zrobic:D

    OdpowiedzUsuń
  8. oo, a można zamiast sera żółtego użyć twarogu i zrobić na słodko? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pojęcia nie mam :D
      spróbuj!
      jak wyjdzie to daj znać!

      Usuń
    2. Pozwolę sobie na odpowiedź :-) Z twarogiem i na słodko suflety są pyszne. Wiem, bo niedawno robiłam :)

      Usuń
  9. tez nigdy nie robilam, aleteraz sie pewnie skusze ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. wow , świetnie ci wyszedł , ja osobiście nigdy nie robiłam ,a brat już kilka razy mnie prosił ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. ale ładny :D choociaż ja bym pewnie go zjadla na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeny, wspaniały! Ja się sufletów boję...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP