niedziela, 17 marca 2013

Fondant waniliowy

Deser idealny. Miękki, słodki i ten płynny środek. Mój fondant siedział w piekarniku odrobinę za długo, dlatego płynnej masy jest niewiele. Ale za to była pyszna.
Całość warta grzechu.
Piekłam w wirtualnej kuchni z Lejdi i Mirabelką i Wojciechem.

Fondant waniliowy /4porcje/
100g białej czekolady
100g masła
2 jajka
2 żółtka
40g cukru pudru
100g mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
masło i kasza manna do wysmarowania kokilek

Kokilki wysmarować odrobiną masła i posypać kaszą manną, odstawić do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem, odstawić do lekkiego ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem  na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać, następnie wciąż mieszając wlać czekoladę i esencję waniliową.
Piec w foremkach 10min w dobrze nagrzanym piekarniku (180stopni).

16 komentarzy

  1. też nie wiedziałem kiedy wyjąć :D wiem zrobiłem to w odstępach 3min, u mnie najlepiej wyszedł po 13 min pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis! Wspólne gotowanie jest zawsze miłe, nawet jeśli odbywa się wirtualnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne zdjęcia a deser jeszcze lepszy :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdyby ktoś zapytał mnie o deser moich marzeń, pokazałabym właśnie ten fondant!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny jest ten fondat , waniliowy *-* pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  6. i tak wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Droga Siaśko (czy "Siaśka" coś oznacza?),
    skorzystałam wczoraj z Twojego przepisu (po milionowych próbach znalezienia pysznych muffinek) i muszę Ci powiedzieć jedno: jest zajebisty! No takie cudeńka mi wyszły, że pojęcia nie masz! Jakbym nie widziała i nie spróbowała, to na pewno bym nie uwierzyła, że można coś takiego zrobić. Ciasto jest jak chmurka, delikatne, lekkie i cudnie pachnące. Mimo iż nie wszystkie miały płynny środek (fantastiko!), to i tak były znakomite. Powiem więcej - do porannej kawy (czyli następnego dnia) nadawały się wyśmienicie! Niestety już ich nie ma, co oznacza, że trzeba zrobić koleją porcję.
    Przepis super, zwłaszcza, muffinki wyszły nawet takiemu laikowi, jak ja :)
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę poprosić moją M. żeby takie cudo upiekła :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bosko! Ten płynny środek, ach!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam głupawkę gdy widze żółte róże i wyobrażam sobie minę pewnego pana gdy mu coś razem napisałyśmy poprzez mój telefon :D :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja, muszę zrobić! :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP