środa, 20 marca 2013

Ulubiony jabłecznik. Kruchy jabłecznik z pianką

Jest z nami od lat. Robi go babcia, robi go mama i robię go ja.
Każde święta, każda impreza.
Popołudniowa kawa.

 Kruchy jabłecznik z pianką
3 szklanki mąki
1 margaryna
5 żółtek
proszek do pieczenie (1 czubata łyżeczka)

1kg jabłek

5 białek
1 szklanka cukry
2 czerwone kisiele

Zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. I wkładamy do zamrażarki.
Jabłka ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku.
Białka ubijamy pod koniec dodajemy cukier i kisiel.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią blaszkę. Na to nakładamy jabłka. Kolejne ciasto ścieramy na tarce i posypujemy. Nakładamy pianę z białek i ścieramy ostatnią część ciasta.
Piec 60min w 180stopniach. 

15 komentarzy

  1. Wygląda wyśmienicie :) ale bym zjadła takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem chora na punkcie szarlotek wszystkich jakie tylko istnieja na świecie;) taką z różową pianką uwielbiam wprost:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny jabłecznik :))) fajna różowa pianka :)
    Dziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka", mam tylko małą prośbę, wstaw banerek jeszcze raz, bo wyskoczył Ci tylko kod.
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę na wynos hahaha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jabłecznik - no jasne ,ze pychotka !! świetny przepis u ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzieki babci to moje naj ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  7. różowa pianka świetnie się prezentuje na jabłeczniku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piankowy najlepszy, tutaj się zgadzam! :) Ja zawsze robiłam tylko pianę z białek, muszę spróbować takiej "egzotycznej", różowej.

    OdpowiedzUsuń
  9. dlaczego ciasto kruche nie chciało mi się zagnieść ? musiałam dodawać śmietany....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto drożdżowe ma to do siebie, że bardzo trudno się je zagniata i trzeba być cierpliwym, gdyż margaryna topi się pod wpływem ciepła rąk i w tedy skleja mąkę

      Usuń
  10. właśnie zrobiłam i wstawiłam do piekarnika :) czekam:)mniam mniam ....:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie wstawiłam ślicznotkę do pieca hahaha;)

    OdpowiedzUsuń
  12. juz się piecze ;) zmodyfikowałam trochę przepis i dodałm cukier do ciasta oraz ciut do jabłek bo wydawało mi się ono mało słodkie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. też takie piekę, jest szybkie, pyszne a do tego nadaje się do innych owoców. Najbardziej lubię z czerwoną porzeczką i agrestem ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP