poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kluski na parze, pampuchy, parowańce, buchty

Co region, to inna nazwa.
Jedni jedzą na słodko, drudzy na wytrawni. Cóż, ja od dziecka, znam je pod nazwą "bułki na parze" i jem na słodko. Dżem, duszone jabłko z miodem, cynamonem i rodzynkami czy jogurt owocowy.
Przygotowane w dobrym towarzystwie i przy filmie smakują najlepiej.


Kluski na parze
50dkg mąki pszennej
30g drożdży
łyżka cukru
szklanka mleka
2 jajka
50g masła

Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i zaczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło. Ciasto musi być porządnie i długo wyrabiane.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy kuleczki. Gotujemy na parze ok 10min.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

7 komentarzy

  1. Bułki na parze :D Tak się na nie mówiło w moich stronach. Zawsze jadłam je z jogurtem... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomniałaś jeszcze o 'pyzach'! ;D

    Właśnie pod taką nazwą te parowane bułeczki znam ja od dzieciaka - i nadal uwielbiam wytrawnie, na obiad, z buraczkami i mięsiwem babcinym... (tzn. nie mięsem Babci, tylko takim, które ona wypichciła, haha ;])

    Miałam okazję kiedyś spróbować w wersji na słodko, z sosem malinowym, ale niezbyt dla mnie... :P

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na słodko najlepsze!<3.

    Siasiek!- proszę o rogala Marcińskiego!!:D.

    OdpowiedzUsuń
  4. kluchy na parze , zawsze je jem na słodko ;) są bardzo smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne kluseczki :))) i fajny pomysł by dodać jabłka i rodzynki ... moje ulubione połączenie :)))
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. TrolldorA: nigdy nie robiłam takich od zera, ale od teściowej nauczyłam się przyrządzać to gotowe na patelni, zalane ok. 0,5 l mleka z paroma łyżkami cukru, gotuje się to aż cukier skarmelizuje, a mleko wyparuje i podaje z sosem waniliowym i konfiturami - pyszota :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP