wtorek, 21 maja 2013

Orzechowa granola


Jestem uzależniona od owsianki. Ale czasem rano nie mam czasu na jej przygotowanie. W tedy w mojej miseczce wraz z jogurtem i owocami ląduje granola. Ulubiony smak? Orzechowa! Z dużymi orzechami laskowymi. Jednak te sklepowe nie zachwycają swym składem. Moja jest równie pyszna i o wiele, wiele zdrowsza.








Orzechowa granola
300g płatków owsianych
50g orzechów laskowych
50g ziaren słonecznika i orzechów włoskich
20g wiórków kokosowych
3 łyżki masła kokosowego (lub oliwy z oliwek)
3 łyżki miodu
50ml syropu orzechowego (lub dodatkowa łyżka miodu)
50ml mocnej kawy

Masło kokosowe rozpuścić z miodem i syropem. Lekko ostudzone wymieszać z resztą składników. 
Zawartość miski równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45minut w temp. 180, mieszając w trakcie kilka razy.
Przechowywać w słoiku.

16 komentarzy

  1. Uwielbiam orzechowa sante, ale chyba przyszedl czas na zrobienie takiej samodzielnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Siasia...
    Teraz to przegięłaś na maksa. Zamarzyła ta granola na kolacje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawie, prawie postawiłas kropkę nad moim i. Wciąż nie robiłam własnej granoli, wciąż gdzieś ten pomysł zbijam na tył głowy... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, do tego czekolada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię z czekoladą :D I sama robię, domowe najlepsze, bez dwóch zdań.

      Usuń
    2. To ja jestem odmieńcem. Kiedyś mi nie wyszła i od tamtej pory nigdy nie robiłam:P.

      Usuń
  5. wygląda świetnie *.*

    zapraszam na trójkąciki z kurczakiem!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam granolę i orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ha! Nie ma to jak domowa ^^
    Rewelacyjnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojaaaa z syropem *.* daaaaj....

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam L) Przypomniałaś mi, że dano żadnej nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. domowa granola najlepsza, orzechowa z całą pewnościa pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Sklepowe się nawet nie umywają do tych domowych! ;)
    Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi granola nie wychodzi, wiec nie zabieram sie do jej robienia..

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pychota! Aż czuję jej zapach jaki musi rozchodzić się podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP