piątek, 21 czerwca 2013

Flaugnarde z truskawkami

Flaugnarde z truskawkami mylnie jest nazywane "Clafoutis"
Clafoutis i flaugnarde różnią się tylko rodzajem użytych owoców; w tym pierwszym są to zawsze
czereśnie/wiśnie, w drugim panuje pełna owocowa dowolność.
Ja wykorzystałam truskawki.
Deser jest lekki i pyszny. Lekko zbity, wilgotny, słodki.
Deser z wykorzystaniem truskawek przygotowałam z

Flaugnarde z truskawkami
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka roztopionego masła
1 jajko
100ml mleka
150g truskawek

Mikserem ubić jajko z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąką, mleko, roztopione masło. Kokilkę wysmarować masłem. 
Truskawki myjemy i układamy w naczynku, zalewamy ciastem.
Pieczemy 25min w 180stopniach.


13 komentarzy

  1. Jejku jak to fantastycznie wygląda!! Szczególnie podobają mi się te zacieki od truskawek- wygląda to jak wulkan, truskawkowy wulkan :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Tej wersji clafoutis jeszcze nie robiłam - a na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zawsze myliłam te dwa desery, fajnie się dowiedzieć czegoś nowego! :) A wygląda pysznie - lekko, letnio... mmmm ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, z truskawkami *-* uwielbiam takie pyszne, pomysłowe dania ! chętnie to wypróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. truskawki mogłabym teraz jeść dzień w dzień, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma co jutro robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, a ja zawsze kojarzyłam że to są dwa różne desery, ale nie chcialo mi się sprawdzac czym wlaściwie się rożnią :D Więc dzięki za doinformowanie. I moze potrzebujesz jakiegoś testera do spróbowania tych pyszności? Bo ja bardzo chętnie się zgloszę na ochotnika :D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na smaczną przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Nie spotkałam się jeszcze z tą nazwą :>

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiedziałam, że clafoutis może być tylko z wiśniami lub czereśniami :)
    Twój deser wygląda obłędnie, te truskawkowe zacieki wyglądają mega smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie robiłam tego deseru - troszkę się obawiam konsystencji... Twój jednak wygląda wyjątkowo kusząco :)
    Co do clafoutis wiedziałam, że tradycyjnie jest z wiśniami lub czereśniami, ale nie miałam pojęcia, że przy zmianie owoców zmienia się też nazwa. Czuję się doedukowana :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieknie wyglada z tymi truskawkami! Wiesz, mnie zawsze 'bawi', ze Francuzi, z ktorymi pracuje, nie zawsze znaja tego typu roznice... I tez im zeszlej jesieni tlumaczylam roznice miedzy clafoutis a flaugnarde :))

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP