niedziela, 16 czerwca 2013

Tofurniczki





Pierwsze podejście do Tofu. Od dawna planowała kupić i spróbować.
Spodziewałam się, że konsystencją i smakiem będzie przypominał twaróg. Jednak nic bardziej mylnego. Tofu jest bardziej zwięzłe. Inne.
Czy mi posmakowało? Hmmm.... Tak.
Na pewno kupię jeszcze nie raz.
A, Tofurniczki wyszły na prawdę wspaniałe i o bardzo ciekawej konsystencji.
Przepis od Marii.

Ale na wegetarianizm przejść nie zamierzam. :D



Tofurniczki
180g tofu naturalnego
jajko
40g mąki pełnoziarnistej
szczypta soli

Tofu potraktować blenderem, dodać pozostałe składniki. Zwilżonymi dłońmi formować serniczki, obsypać je mąką i kłaść na suchym rozgrzanym teflonie. Smażyć z obu stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

14 komentarzy

  1. Chodzą za mną te tofurniczki od dłuższego czasu. A jak z konsystencją? Są miękkie w środku, czy takie wypieczone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są miękkie, ale bardziej zwięzłe niż np. serniczki z patelni :D

      Usuń
  2. Fofu już jadłam, ale tofuczników nie... choć już wiem na co wykorzystam kolejną paczkę jak tylko w końcu ją kupię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. te z tofu wyglądają równie pysznie jak z twarożku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem tych tofurniczków :) Z tofu jeszcze nie miałam kontaktu, może to danie jest dobre na "pierwsze spotkanie"? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. też muszę w końcu spróbować tofu... :) a tofurniczki prezentują się naprawdę pysznie, tak apetycznie przyrumienione :)
    serdecznie zapraszam Cię do wzięcia udziału w miniKONKURSIE: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie wyglądają, też jestem ich ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak kupię kiedyś tofu, to mogę śmiało inspirować się Twoim przepisem. Ciekawie to wygląda, interesująco brzmi, smakuje...?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja się czaję na nie od dawna, uwielbiam tofu. :) Pięknie ci te tofurniczki wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę kupić tofu i pierwsze co zrobię to takie tofurniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cześć, zapraszam Cię serdecznie do udziału w zabawie Liebster Award! Pytania u mnie na blogu :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają jak... kotlety jajeczne! Mi najbardziej smakują te tofurniki: http://proszek-do-pieczenia.blogspot.com/2013/05/sniadaniowe-tofurniczki-z-patelni-w.html - polecam :)

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat mam tofu i nabrałam smaka na te tofurniczki.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP