piątek, 20 września 2013

Drożdżowe kukurydziane racuchy

Mąka kukurydziana sprawia, że placki są bardzo delikatne. W dodatku są to racuchy, czyt. użyłam drożdży. Uwielbiam wszystko co drożdżowe, ciasta, bułki. A racuchy są jednymi z najlepszych placków.
Bez obaw nie trzeba czekać godzinę na wyrośnięcie ciasta. Wystarczy, że odstawimy je na 15minut.
Wkroimy jabłko lub dodamy innych owoców, a może lepiej orzechy?


Drożdżowe kukurydziane racuchy
40g mąki kukurydzianej
20g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki cukru/miodu
10g świeżych drożdży
1 jajko
50ml mleka (ciepłe)
1 łyżeczka masła (roztopione)

+ małe jabłko

Wszystkie produkty wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wkroić jabłko. Racuchy smażyć na małym ogniu.

12 komentarzy

  1. mniam mniam, ja akurat mam nalesniczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie puchate grubaski! Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jabłko na 2zdjęciu...mega!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już je uwielbiam! Chcę takkie na jutrzejsze śniadanie ;3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale grubasy :D Racuchy z jabłkiem, pycha. Trzeba wypróbować kukurydzianych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam racuchy, najlepsze babcine z jabłuszkami i pudrem :) twoja propozycja równie kusząca, tym bardziej że jeszcze na kukurydzianej nie próbowałam ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. łaaa, w dodatku smażone bez tłuszczu - wyyypaaas :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mega super. uwielbiam zdrowe kombinacje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pani Natalio spróbowałam tego przepisu i jest naprawdę super. Racuchy wyszły znakomicie i cała rodzina się nimi zajadała. Ja używałam mąki https://basiazsercem.pl/ z racji tego, że uważam iż jest ona najbardziej odpowiednia do tego typu potraw. Dziś będę robiła je kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (2) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (8) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (1) bezglutenu (2) bieganie (1) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (15) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) cholesterol (1) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (3) deser (2) dieta (3) dietetyka (3) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (1) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (3) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (1) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (6) jajka (146) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (29) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) kardio (1) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (11) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka jaglana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (13) mięta (2) migdały (7) mikroelementy (1) mintaj (2) miód (23) mleko (26) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) ocet (4) odchudzanie (1) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (9) oliwa (24) oliwki (1) orzechy (29) otręby (5) owoce (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (2) placuszki (3) płatki owsiane (21) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (15) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) siemię lniane (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (10) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) witamina C (1) witaminy (1) wódka (3) wpc (3) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (3) zdrowe odżywianie (3) zdrowie (1) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (5)
TOP