środa, 23 października 2013

Gryczane słodkie kruche calzone z twarożkiem bananowym - gluten free


Bardzo nie fotogeniczne, ale jakże smaczne i pożywne śniadanie.
Pieczone wraz z Sylwią. Kolejna odsłona naszego wspólnego gotowania. Pamiętacie awokado? A cobbler? I nie zapominajmy o angielskich muffinach.
Sylwia zaproponowała drożdże, a ja calzone na słodko. Reszta należała już do każdej osobno.
Ja pozostając przy eksperymentach z dietą bezglutenową wykorzystałam mąkę gryczaną co uczyniło moje calzone bardzo kruchym. W trakcie pieczenia popękało i nie prezentowało się zbyt dobrze, ale smak wynagradzał.




Gryczane słodkie kruche calzone z twarożkiem bananowym
60g mąki gryczanej
15g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
50ml ciepłego mleka
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy

100g twarogu
50g ricotty
1/2 banana
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzechów
1 łyżka miodu/ksylitolu

Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 10min. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Banana rozgnieść wymieszać z bakaliami i twarogiem, dosłodzić. 



Ciasto wyrobić jeszcze raz, rozwałkować. Nałożyć farsz, zostawiając ok. 1 cm brzegu. Ciasto zgiąć i zlepić brzegi. 
Piec 20min w 200stopniach.

14 komentarzy

  1. Czy ja wiem, czy niefotogeniczne? Moim zdaniem właśnie zdjęcie oddało smak, o ile to w ogóle możliwe. Ale to wygląda fantastycznie! Wielki gruby słodki pieróg :))) w dodatku bananowy twarożek i kruche ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja lubię takie nieidealne dania, ma to swój urok ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie wygląda pysznie ;) I zachęca do spróbowania ;) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie wygląda przepysznie! Taki wielki pieróg :D Pysznie nadziany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie to ono wygląda super i tak też pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają super, muszę coś takiego spróbować!
    Dzięki za udział w akcji! ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. BARDZO podoba mi się pomysł na nadzienie do calzone, teraz to już będę musiała je w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi i tak się podoba - szczególnie ze względu na to , że musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wygląda tak źle! :) Wręcz ciekawie - i smacznie jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niby takie nie fotogeniczne, a mi aż ślinka cieknie na sam widok ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP