piątek, 1 listopada 2013

Bakłażan zapiekany z mięsem i kaszą jaglaną




U mnie w domu nigdy nie jadło się bakłażanów, dlatego dla mnie jest to dosyć nowy smak. Na pierwszy ogień poszła wersja zapieczona w piekarniku pod pierzynką z serka wiejskiego i słoną nutą w postaci mojego ulubionego sera fety. Nadzienie wyjadałam już z patelni, a całość smakowała wybornie.


Bakłażan zapiekany z mięsem i kaszą jaglaną
1 bakłażan
150g mięsa mielonego
30g kaszy jaglanej
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
100g pomidorów z puszki
oliwa z oliwek
sól/pieprz/oregano/bazylia/chilli i odrobina cynamonu

+ 100g serka wiejskiego
+50g sera feta

Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie.
Bakłażana przeciąć na pół, ponacinać miąższ, posypać solą, skropić odrobiną oliwy i piec w piekarniku przez 20min (180stopni).
Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, następnie dodać pomidory  i dusić. Bakłażany wyjąć z piekarnika, łyżką delikatnie wyjąć miąższ (uwaga, żeby nie naruszyć skórki!). Miąższ dodać do mięsa i doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowaną kaszę i wszystko wymieszać. Trzymać na patelni do odparowania sosu.
Farsz nałożyć do połówek wydrążonego bakłażana, nałożyć serek wiejski (odsączony ze śmietanki) i posypać fetą.
Zapiekać 15-20min w 180stopniach w piekarniku.
Smacznego

4 komentarze

  1. To coś a`la musaka,ale z kaszą nie z ziemniakami i białymi serkami zamiast sera żółtego :D Spróbowałabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie bakłażan to też stosunkowo nowy smak, a zapiekane nadziane warzywa to coś co ciągle figuruje na liście do zrobienia ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł z tym dodatkiem serka wiejskiego :) Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy jeszcze nie jadłam bakłażana, muszę to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP