poniedziałek, 5 maja 2014

Architekt

Jedno z najlepszych i najbardziej efektywnych ciast goszczących u mnie w domu. Robimy je rzadko, bo masa z nim roboty, ale warto spędzić te kilka godzin w kuchni. Spokojnie może zastąpić tort. Jest słodkie i kremowe. Idealne do kawy i świetnie sprawdza się na większych uroczystościach.
W ten weekend dotrzymywał towarzystwa ukochanemu Sernikowi na zimno.


Architekt
biszkopt
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka oliwy
6 jaj
1 szkl cukru

Masa budyniowa
4 budynie śmietankowe
1L mleka
2 kostki margaryny
1 łyżka kakao
+ cukier( zależy czy budynie będą z cukrem)

Masa serowa
50dkg serków homogenizowanych ( ja użyłam zwykłego twarogu sernikowego)
2 truskawkowe galaretki

+ 2 banany
+czekolada

Przygotować ciasto jak na biszkopt, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Piec oddzielnie przez 30min w temp 160stopni. Po wystudzeniu biszkoptów zdrapać górną warstwę. Dzięki temu ciasto nie będzie się rozwarstwiać.Ser będzie miał większą przyczepność.
Ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem. Podzielić na 2 części. I do jednej dodać kakao.
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, gdy zacznie tężeć połączyć z serkami i wymieszać.
Na jasny biszkopt ułożyć połowę masy budyniowej z kakao. W ciemnym biszkopcie zrobić małe dziury np. kieliszkiem. Położyć go na masę budyniową. W dziury powkładać pocięte banany. Masę serową wylać na biszkopt z bananami, układamy ciemne krążki, które pozostały z ciemnego biszkopta i na koniec dać masę budyniową.
Polać czekoladą.

9 komentarzy

  1. O tej porze?! Nie masz litości,,,

    OdpowiedzUsuń
  2. Kończę już praktycznie architekturę i przez 5 lat nie spotkałam się z tym ciastem. Pora to zmienić, przepis ląduje do zakładek. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. też robiłam to ciasto jest smaczne i efektywne:) świetnie Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no no, bardzo smacznie się prezentuje Twoje ciacho :) na pewno pyszne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wygląda i masz rację, że dla takiego ciasta warto spędzić trochę godzin w kuchni :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Napisałaś "jedno z najlepszych i najbardziej efektywnych ciast goszczących u mnie w domu" i chyba nie ma w tym przesady, bo jak spojrzałam na to ciasto, to mi ślinka pociekła:) Zastanawiam się tylko skąd ta nazwa, architekt?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy i oryginalny przepis :)) choć jak dla mnie za dużo z nim zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na weekend postaram się zrobić coś takiego. dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (1) awokado (9) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (6) banany (20) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) biszkopty (1) boczek (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (5) budyń (14) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (20) chałwa (3) chili (1) chilli (3) chleb (2) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (7) cukrzyca (1) curry (3) cynamon (17) cytryna (8) czekolada (49) czosnek (16) daktyle (2) deser (2) dieta (1) dietetyka (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) gluten (2) gluten free (10) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) imbir (3) insulinooporność (1) jabłka (27) jabłko (1) jagody (5) jaja (3) jajka (145) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (28) kajmak (1) kakao (35) kapusta (2) kardamon (2) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (4) konkurs (2) koper (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (4) masło (52) masło orzechowe (10) maślanka (23) mąka (43) mąka gryczana (2) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (55) mąka ziemniaczana (7) mąka żytnia (3) mięso mielone (11) mięta (2) migdały (7) mintaj (2) miód (23) mleko (25) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (3) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) nektarynka (1) ocet (4) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (8) oliwa (20) oliwki (1) orzechy (28) otręby (5) owoce (1) papryka (17) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (17) pierogi (1) pietruszka (1) pistacje (1) piwo (1) pizza (1) placuszki (3) płatki owsiane (20) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) powidła (1) probiotyki (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (19) rukola (1) ryba (2) ryż (14) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (8) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (6) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (9) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (3) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) whiskey (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) wódka (3) wpc (2) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) zdrowe odżywianie (1) ziemniaki (16) żółtka (6) żurawina (5)
TOP