wtorek, 9 kwietnia 2019

Batoniki Musli

   

 




 Mój narzeczony jest trenerem personalnym. Często w natłoku zajęć nie ma czasu na normalny posiłek i zwykle kończył z batonem pseudo zdrowym z automatu na siłowni.
Nie było to ani ekonomiczne, ani zdrowe, ani do końca smaczne.

       Musiałam to zmienić.
    
       Weszłam do kuchni i do miski wrzuciłam wszystko co było pod ręką i chyba wyszło bo nawet jego podopieczni proszą o przepis.

       Do batoników dodałam również inulinę, która jako błonnik rozpuszczalny w wodzie, jest również świetnym prebiotykiem.
       
       Jako prebiotyk zwiększa wchłanialność wapnia, zwiększa masę kału, przyspiesza pasaż jelitowy, jest fermentowana przez bakterie w jelicie grubym, dając kwas masłowy, mający swój udział w odżywieniu kolonocytów. Obniża poziom cholesterolu w krwi  oraz redukuje toksyczne metabolity. Wykazuje również właściwości przeciw nowotworowe.






Przepis jest na dużą blachę, mi wyszło około 30 batoników wielkości 5x3.

Batoniki Musli
100g masła
100g oleju kokosowego
3 jaja
50g inuliny (można pominąć)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g płatków owsianych górskich
150g daktyli
100g rodzynek
100g orzechów (słonecznik/nerkowce)
50g siemienia lnianego
50g suszonego banana
50g erytrytolu + 30g cynamonu
50g mąki jaglanej

W misce wymieszać miękkie masło z olejem kokosowym, cukrem i jajami. Suszone owoce pokroić.

Wszystkie składniki za pomocą łyżki wymieszać ze sobą (oprócz erytrytolu i cynamonu). Ma wyjść gęsta, klejąca się masa.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenie, posmarować tłuszczem. Wyłożyć masę i delikatnie rozsmarować na kwadrat o grubości 1-2cm.
Cynamon wymieszać z erytrytolem i posypać masę. Wklepać za pomocą łyżki.

Piec 30min w 180stopniach.

Po wyciągnięciu z piekarnika szybko jeszcze miękkie batoniki pokroić nożem na odpowiedniej wielkości batoniki.
Odstawić do wystygnięcia.

Smacznego Smaczne a nie tuczy :) alt="Smaczne a nie tuczy :) ">

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (4) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (8) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (3) bezglutenu (4) bieganie (1) biszkopty (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (15) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (1) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (52) czosnek (16) daktyle (4) deser (2) dieta (4) dietetyka (3) domowe słodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (4) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit słodycze (1) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) ibs (1) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (1) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (9) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (30) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (11) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (7) mikroelementy (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (2) ocet (4) odchudzanie (1) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (11) oliwa (24) oliwki (1) orzechy (30) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (21) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (4) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (5) zdrowe odżywianie (4) zdrowe słodycze (1) zdrowie (1) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP