sobota, 1 czerwca 2019

Czy multiwitaminy mają sens? Czyli jak łączyć witaminy i składniki mineralne.


Pracując w aptece mam codziennie przed oczami mnóstwo zestawów minerałów i witamin. Dla kobiet, dla mężczyzn, dla dzieci, na wzrok, dla sportowców.
Ale, czy ma to sens??
Moim zdaniem NIE

       Zapytacie: "Dlaczego? Przecież wychodzi o wiele taniej?! Cały kompleks witamin i minerałów pokrywający nasze dzienne zapotrzebowanie w 200% za 19.99zł. A kupując wszystko osobno nasz rachunek sięgnie sumy 3 cyfrowej"

Więc teraz przedstawię Wam kilka argumentów:



- po pierwsze nie musimy ciągle się suplementować, spożywając odpowiednią ilość warzyw, owoców, zdrowo się odżywiając zaspokajamy nasze zapotrzebowanie w 100%. Suplementacje włączamy w sytuacjach niedoborowych, typu: wegetarianizm, choroby tarczycy, anemia, intensywny okres treningowy, choroba. Na co dzień jednak jest to nam niepotrzebne. A musimy również pamiętać, że do hiperwitaminozy również można doprowadzić!!

- większość witamin i minerałów wzajemnie się wyklucza. Antagonizm wynika z podobieństwa ich właściwości fizycznych i chemicznych, podobieństwa ich budowy. Działają na tych samych szlakach metabolicznych, więc jeden zapobiega wchłanianiu innego bo zajął mu miejsce w transporterze z jelit.

- większość witamin i minerałów dostarczanych w nadmiarze wydalamy z moczem.

       To są najważniejsze argumenty które powinny skłonić Was do zastanowienia się nad Waszą suplementacją. Warto przed jej rozpoczęciem przebadać się. Chcąc stosować selen, sprawdź jego zawartość w krwi, bo może okazać się, że suplementacja nie jest Ci potrzebna.

Przedstawię Wam kilka połączeń synergistycznych oraz czego na pewno nie powinniśmy ze sobą łączyć.

1. Witamina C
Łączyć -  mangan, żelazo,  witamina A, E, witaminy z grupy B, wapń, magnez, cynk
Nie Łączyć - Miedź

2. Witamina E
Łączyć - witaminy A, B, C, selen,
Nie łączyć - biotyna, leki hormonalne, magnez

3. Wapń
Łączyć - selen, witamina C, potas, witamina K, D
Nie łączyć - żelazo, cynk, magnez

4. Selen
Łączyć - witamina A i E, wapń, żelazo
Nie łączyć - cynk, witamina C

5. Żelazo
Łączyć  - witamina C, B, E
Nie łączyć - wapń, magnez, miedź, cynk, ołów, rtęć

6. Magnez
Łączyć - witaminy B (szczególnie B6), witamina C, potas, cynk
Nie łączyć - żelazo, wapń, fosfor


To chyba takie najważniejsze połączenia. Warto jeszcze zaznaczyć, że Witaminy Rozpuszczalne W Tłuszczach czyli A, D, E, K podajemy w towarzystwie tłusczy.
Duża ilość błonnika, szczawianów, kwasów fitynowych, tanin i garbników zmniejsza przyswajalność np. żelaza.Więc nie popijamy produktów bogatych w ten mikroelement kawą, herbatą czy nie zagryzajmy batonikiem musli.

Leki i suplementy najlepiej popijać Wodą.

       Między wszystkimi witaminami i minerałami istnieją również inne zależności. Do najważniejszej należy fakt, że np. Wapń i Magnez podawany razem nie jest dobrym pomysłem. Jednak żeby i jeden i drugi dobrze sie wchłaniał i działał w naszym organizmie, muszą być dostarczane w odpowiednich proporcjach. Niedobór magznezu prowadzi do niedoboru wapnia. Nadmiar wapnia prowadzi do zmniejszenia przyswajalności magnezu Najlepiej jeśli proporcje Wapń:Magnez wynoszą 2-3:1.

Mam nadzieję, że tych kilka informacji pomoże Wam w codziennej suplementacji!!

ntagonizm działania niektórych pierwiastków i związków wynika z podobieństwa ich właściwości chemicznych i fizycznych oraz budowy i włączania jednego z nich zamiast drugiego w cykl przemian ustrojowych, np. metabolitów i antymetabolitów, witamin i antywitamin.

https://bonavita.pl/synergizm-i-antagonizm-witamin-oraz-skladnikow-mineralnych

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (4) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (8) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (3) bezglutenu (4) bieganie (1) biszkopty (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (15) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (1) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (52) czosnek (16) daktyle (4) deser (2) dieta (4) dietetyka (3) domowe słodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (4) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit słodycze (1) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) ibs (1) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (1) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (9) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (30) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (11) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (7) mikroelementy (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (2) ocet (4) odchudzanie (1) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (11) oliwa (24) oliwki (1) orzechy (30) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (21) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) publikacje (1) pudding (1) rabarbar (5) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (4) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (5) zdrowe odżywianie (4) zdrowe słodycze (1) zdrowie (1) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP