niedziela, 12 stycznia 2020

Wpływ błonnika pokarmowego na ryzyko wystąpienia raka piersi



Potoczna nazwa włókna surowego to błonnik, który dzielimy na błonnik pokarmowy ( zawarty w produktach roślinnych, o stopniu polimeryzacji nie mniejszym niż 3 ) i błonnik funkcjonalny (wyizolowany z produktów naturalnych (w tym zwierzęcych np. chitozan), mający korzystny wpływ na zdrowie i jakość życia człowieka).


Błonnik pokarmowy tradycyjnie spożywany jest jako materiał roślinny i wywołuje jeden lub więcej korzystnych efektów fizjologicznych, takich jak: skrócenie czasu pasażu jelitowego, zwiększenie objętości stolca, funkcja prebiotyczna, fermentacja pod wpływem mikroflory okrężnicy, obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi, obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, obniżenie poziomu cukru we krwi lub obniżenie poziomu insuliny we krwi. Z najnowszych badań naukowych wynika, że podobne korzystne efekty fizjologiczne można uzyskać, stosując inne polimery węglowodanowe, które nie są strawne i w sposób naturalny nie występują w żywności przygotowanej do spożycia. Dlatego definicja błonnika pokarmowego powinna obejmować polimery węglowodanowe, które wywierają jeden lub więcej korzystnych efektów fizjologicznych.


Błonnik możemy podzielić na związki polisacharydowe nieskrobiowe i niepolisachrydowe, np. ligniny lub ze względu na rozpuczalność, rozpuszalne w wodzie (pektyny, gumy i śluzy) i nierozpuszalne w wodzie (celulozy, ligniny i większość hemiceluloz).

Rola błonnika w organizmie człowieka-

W przewodzie pokarmowy błonnik pełni głównie funkcje szczotki fizjologicznej, adsorbenta i wypełniacza. Spełnia te funkcje dzięki swoim właściwościom fizykochemicznym jakim są 

-zdolność do tworzenia żeli – wydłużenie wchłaniania glukozy
-zdolność do wiązania wody – pęcznienie błonnika, zwiększenie objętości pokarmu, zmniejszenie apetytu
- zdolność do wymiany kationów
- właściwości sorpcyjne – adsorbowanie innych związków na powierzchnie błonnika np. cholesterolu we krwi.

Wymienione cechy wpływają na regulację procesów trawienia, usuwanie niestrawionych resztek. Błonnik wpływa również na jakość mikroflory jelitowej. I tak, skład mikroflory bytującej w jelitach wegetarian i osób spożywających produkty zwierzęce znacznie się różni. Zwiększona podaż błonnika korzystnie wpływa na rozwój mikroflory jelitowej człowieka. 

Prebiotyki ( czyli między innymi błonnik pokarmowy) nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, ulega fermentacji na której drodze powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas masłowy, propionowy, octowy.  
Ma to wpływ na jakość i ilość kolonocytów, łagodzi objawy IBS (Zespołu Jelita Drażliwego), pH flory jelitowej, absorpcje wapnia i innych składników mineralnych, zapadalność na IBD, nadciśnienie, a nawet jakość naszego snu. 


Badania naukowe dotyczące wpływu błonnika pokarmowego na ryzyko wystąpienia raka piersi-


 


    Meta analizę badań kohortowych dotyczących spożycia błonnika a ryzyka raka piersi-



1.  Cel badania.

W 2011 roku grupa naukowców postanowiła przeprowadzić meta analizę badań kohortowych dotyczących spożycia błonnika a ryzyka raka piersi.

Wzięto pod uwagę badania zarejestrowane w bazie danych PubMed do stycznia 2011roku.



2.  Kryteria badań.

Badania zostały uwzględnione w tej metaanalizie, jeśli spełniają następujące kryteria:

- badania kohortowe

- obejmowało spożycie błonnika z zbóż, owoców, warzyw i innych produktów spożywczych;

- punktem końcowym był odsetek występowania raka piersi

-  jeśli dana populacja była badana w więcej niż jednym badaniu brano pod uwagę badanie z najdłuższego czasu obserwacji.



Nie wykazano wpływu miejsca zamieszkania na występowanie raka piersi. Wyłączenie tego czynnika nie zmieniło wyników badań.



Badania kohortowe wzięte pod uwagę

- 10 badań kohortowych

- do 18lat obserwacji

- 16.848 przypadków i 712.195 uczestników

Badacze porównali 10 wcześniejszych badań, które analizowały dietę kobiet; w ich ramach monitorowano przez siedem do osiemnastu lat, ile pań zachorowało na raka.



3.   Wyniki badań.

Spośród 710.000 kobiet u 2,4% zdiagnozowano raka piersi. Kobiety, które spożywały największe ilości błonnika, miały o 11% mniejsze prawdopodobieństwo choroby w porównaniu do kobiet, które stosowały dietę najuboższą w ten składnik. 



   Rodzaj błonnika pokarmowego, a ryzyko nowotworu piersi-



1.     Cel badań-

Badania prowadzone  przy pomocy danych z The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) miały na celu wykazać czy poszczególne źródła błonnika mają istotny wpływ na wystąpienia raka piersi.



2.     Kryteria badań-

Badania objęły:

- 334,849 kobiet

- 11,576 zdiagnozowanych nowotworów piersi

- 10 krajów

- 35-70 lat

- 51 lat średnia wieku

- 35% badanych były przed menopauzalna

- 46% po menopauzie

- 19% niezidentyfikowane








3.   Wyniki badań-

 


Tabela 1.  Wyniki badań dotyczących rodzaju błonnika pokarmowego, a ryzyka wystąpienia nowotworu piersi.



Przedstawione statystyki jasno pokazują, że największy wpływ w terapii zapobiegającej rakowi piersi ma błonnik pochodzacy z warzyw. Zmienność ryzyka wynosi 0.90



Wyniki badań-



Podsumowując. Z badań przeprowadzonych przez jasno wynika, że błonnik pokarmowy ma wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów piersi u kobiet. Nie zależnie od wieku czy położenia geograficznego.

10g błonnika dziennie więcej to około 7% mniejsze ryzyko.

Największy wpływ na organizm ma błonnik pochodzący z warzyw. Gdyż obniża on ryzyko o około 10%.

Podaż błonnika ma wpływ na kobiety przed menopauzą gdyż estrogen po spełnieniu swojej funkcji przechodzi przez jelito, gdzie jest absorbowany przez błonnik i wydalany z organizmu. Estrogen, który pozostał nie wydalony z organizmu wraca do krwioobiegu i zaburza gospodarkę hormonalną.

Błonnik zaburza metabolizm estrogenów i obniża jego poziom we krwi obwodowej. Dzięki czemu receptory estrogenowe nie łączą się z wolnym estrogenem. I nie zachodzi mutacja komórek nowotworowych. 



Podaż błonnika-

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecana ilość błonnika pokarmowego w dziennej racji pokarmowej to 27-40g, a pektyn 15 gram na dobę. 
Lub co najmniej 14 gram na 1000 kcal.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (8) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (3) bezglutenu (4) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (15) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (53) czosnek (16) daktyle (4) deser (2) dieta (4) dietetyka (3) domowe słodycze (1) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (4) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (1) fit słodycze (2) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (2) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (9) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (30) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (1) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (11) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (3) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (7) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (4) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (2) ocet (4) odchudzanie (2) odżywka białkowa (2) ogórek (5) olej (13) olej kokosowy (11) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (30) orzechy laskowe (1) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (21) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (9) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (28) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (20) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (5) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (5) zdrowe odżywianie (5) zdrowe słodycze (1) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP